Nyomvonal felmérés

Amennyiben a megrendelő az optikai felmérést kiegészítve szeretné megtudni, hogy a vizsgálat alá vonandó csővezeték-szakasz nyomvonala merre található, ezt módunkban áll biztosítani.

A rádiófrekvenciás helymeghatározó egység

A nyomvonal felmérést egy ún. szondás vizsgálati berendezéssel tudjuk megvalósítani, olyan vezetékrendszerek esetében, melyek átjárhatóak a vizsgálati kamera által a felmérés időpontjában.

Ezen technológia rendkívül hasonló a hang-lokációs (szonár) eszközök működéséhez, de ez esetben nem hang, hanem rádióhullámok segítségével áll módunkban megállapítani a csővezeték(ek) hozzávetőleges helyzetét (+/- 0,2 m).
A rendszer egy változtatható rádiófrekvenciával működő adó- és vevőegységből áll, melyek igénybevételével háromszögelési eljárással vagyunk képesek egy tervdokumentáció jellegű térkép megalkotására.

Az eszköz gyakorlati működtetése során a vizsgált csővezeték-szakaszba juttatott kamera fej-egység tartalmazza azt a rádiójelet sugárzó szondát, melynek pozícióját a felszínen – egy hordozható vevőkészülék irányába továbbítva a berendezés kijelzőjén megjelenő adatok alapján- kollégáink képesek kijelölni.

 

Kollégánk nyomvonal felmérés közben

Abból fakadóan, hogy ezen berendezés rádiósugárzással működik, a vizsgált terület környezeti tényezői rendkívüli mértékben befolyásolhatják a nyomvonal felmérés hatékonyságát!
Ilyenek lehetnek:

  • a vizsgálati mélység,
  • a vizsgált területet övező anyag nedvességtartalma,
  • a vizsgálat alá vont területen található mindennemű  kőzet és fémszerkezetek (csővezetékek, elektromos vezetékek, fémdarabok és -hulladékok).

 

Amennyiben a vizsgálat folyamán fellépő rádió-interferencia (zavar) olyan mértékű eltérést okoz a rádiójelben, mely a változtatható frekvenciatartomány ellenére sem képes pontos pozíciót meghatározni a vevőberendezésen, úgy a nyomvonal felmérés pontossága jelentős mértékben csökkenhet, vagy akár lehetetlenné is válhat.

Abban az esetben, mikor a nyomvonal feltérképezés folyamán olyan csővezeték-szakaszhoz érnek kollégáink a vizsgálati kamerával, mely nem átjárható a kameraegység számára, úgy az adott szakasz teljes nyomvonal felmérése kivitelezhetetlenné válik.

Az általunk elvégzett nyomvonal felmérési szolgáltatás elsősorban a kültéren, a talajban vízszintesen futó csővezeték-hálózatok feltérképezésére alkalmas, de amennyiben falakban húzódó függőleges vezetékek vizsgálatára lenne igény, úgy a már fentebb említett kritériumok figyelembevételével tudjuk azt vállalni.

A nyomvonal és helymeghatározó eszköz angol nyelvű brossúrája

Közösségi média